Pietari

Pietari on kaunis ja romanttinen suurkaupunki vain 3.5 tunnin junamatkan päässä Helsingistä. Viiden miljoonan asukkaan metropoli tarjoaa upeita elämyksiä, jos on liikkeellä avoimin mielin ja mukavin kengin- ja aloittaa reippaasti aamusta. Pietari on niin valtava, ettei yhden päivän aikana kannata edes yrittää nähdä kaikkea. Mukavampaa on keskittyä yhteen seutuun ja tutustua siihen kunnolla.

Vladimirin alue valtakatu Nevski prospektin läheisyydessä soveltuu tarkoitukseen hyvin, sillä siellä riittää kiintoisia kohteita. Alueella on useita kohtuuhintaisia hotelleja, kauppoja, metroasema ja vilkastori sekä ainutlaatuisia nähtävyyksiä, kuten Pyhän Äidin kirkko ja Dostojevskin kotimuseo.

Aamulla Coffee Housessa nautittu pikainen aamupala antaa energiaa elämää kuhisevan pääkadun, Nevski prospektin, tavarataivaassa vaeltamiseen. Kun haluaa levähtää shoppailun lomassa, on aika suunnistaa Fontanka-kanavalle. Jokiveneiden lyhin kierros kestää tunnin ja maksaa noin 300 ruplaa (10e). Coffee House on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa Vladimirski prospekt 1. Vene pysähtyy lähelle Gribojedovin kanavan Leijonasiltaa, jolta on lyhyt kävelymatka neuvostotaiteeseen erikoistuneeseen Lions’Bridge-galleriaan. Sieltä voi löytää todellisia namupaloja, mutta ennen kuin innostuu ostoksille, on syytä muistaa, että maasta vietävät taideteokset pitää tullata. Galleria kyllä hoitaa asian korvausta vastaan, mutta ei ihan pikaisesti. Russian Art eli Lions’ Bridge-galleria sijaitsee Naberezshnaja kanala Gribojedova 96.
Blinikioskit ovat paikallisia pikaruokaloita. Vladimirski Passaz-kauppakeskuksen katutasossa on myös yksi kaupungin houkuttelevammista kahvila-konditiorioista. Tuliasherkut ja –juomat hankitaan täältä. Shoppailu Nevskiltä sivussa on hinnoiltaankin edullisempaa.

Perinteisen bussimatkan sijasta opastetun kaupunkikierroksen voi tehdä myös kävellen. Oppaat puhuvat englantia ja vievät sinnekin, minne bussilla ei pääse, kuten esimerkiksi kuhisevalle Apraksinin torille. Siellä on syytä olla tarkka tavaroistaan. Vieressä on Kuznetshnin värikäs tuoretori, jolta voi ostaa eväät, jos piknik kanavanvarressa houkuttelee.

Illalla kannattaa suunnistaa Nevan siltojen lähelle. Joki virtaa sulana huhtikuusta marraskuuhun, ja öisin sen yhdeksän siltaa avataan, jotta isot laivat pääsevät kulkemaan joessa. Laivojen ja jättimäisten proomujen öinen ohimarssi on vaikuttava näky. Komein reitti kulkee Palatsi- eli Dvortsovi-sillalle ohi Eremitaasin. Siltojen aukioloajat vaihtelevat ja ne kannattaa varmistaa, kuten myös se, että itse on oikealla puolella jokea- muuten voi yöstä tulla pitkä, sillä toiselle puolelle pääsee vasta, kun sillat taas lasketaan.

Vaikka Pietari on tavattoman lähellä ja sinne pääsee junalla tai omalla autolla, niin pitää huomata, että ollaan ulkomailla eikä suomalainen sairasvakuutus tai muu turva ole voimassa. Kannattaa siis pitää matkavakuutus ehdottomasti kunnossa. Jos käyt usein tai vietät pitkiä aikoja Pietarissa kannattaa tarkistaa mitä vakuutuksen ehdot sanovat siitä. Usein luottokorttiin on liitetetty matkavakuutus, mutta vain jos matka on maksettu samalla luottokortilla. Sellainen vakuutus on tuskin voimassa silloin jos menet kohteeseen omalla autolla. Ei vaikka olisit maksanut tankkauksen samaisella luottokortilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti