Norja

Norjan kuningaskunta on yksi meidän kolmesta rajanaapurista. Norjan lippu on meille tuttu urheilutapahtumista, joissa niitä nousee palkintojenjako tilaisuudessa salkoon usein enemmän kuin yksi.

Kirjoitan tähän ensin perustietoja Norjasta. Se itsenäistyi Ruotsin vallan alta vuonna 1905. Sitä ennen Norja ehti olla myös osana Tanskaa.

Norja on pinta-alaltaan ja asukasluvultaan hiukan Suomea pienempi. Maata, joka on enimmäkseen vuoristoa, on noin 324 000 neliökilometriä (Suomessa 338 000 m2). Asukkaita on 5,2 miljoonaa Suomen 5,5 miljoonaa vastaan.

Pääkaupunki on Oslo, joka on muuten etelämpänä kuin Helsinki ja samoilla korkeuksilla Tukholman kanssa. Muita merkittäviä kaupunkeja ovat pohjoisessa Tromssa, Narvik ja Hammerfest; etelässä Bergen, Stavanger ja Kristiansand.

Norjalaiset ovat rikastuneet öljyllä. Muita elinkeinoja ovat muun muassa kalastus, kalanviljely ja energiantuotanto. Sähkö norja tuottaa vesivoimaloillaan niin paljon, että sitä riittää vientiin asti. Vesivoiman tuotossa kun tärkeintä on pudotuksen jyrkkyys ei niinkään kosken pituus. Ja korkeuseroja vuoristoisessa Norjassa riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti