Dublin

Irlanti ja sen pääkaupunki Dublin ovat nykyään hyvin suosittuja matkailukohteita. Irlanti on myös nykyään monen suomalaisen työpaikka ja kaupunki jossa asutaan vakituisesti. Vielä useamman nuoren haaveissa on päästä Irlantiin töihin. Dublinissa on työpaikkoja myös suomenkielisille usean kansaivälisen yrityksen call center eli puhelintuki/myynti sijaitsee juuri Dublinissa.
Irlannissa on asukkaita vähän yli 4 miljoonaa. Pääkaupunki Dublinin väkiluku on noin 500 000. Virallinen kieli on englanti ja sitä puhuvat käytännössä kaikki ainoana kielenään. Irlannin alkuperäiskieltä iiriä puhuu vain harva irlantilainen. Iirin kieli on pakollinen aine koulussa ja kaikki Irlantilaiset osaavat sitä ainakin vähän. Iirin kieltä pidetään tärkeänä irlantilaisten identiteetin kannalta. Iiri on kelttiläinen kieli ja sen lähin sukulaiskieli on Skotlannissa puhuttava gaelin kieli.

Trinity college
Dublin on miellyttävä, pikkukaupunkimainen paikka. Väki on ystävällistä ja rentoa, ilmapiiri on nuorekkaan raikas. On normaalia, että työpäivän jälkeen mennään lähipubiin oluelle tai parille. Siinä missä vapaa-aika on rentoa ja viihteellistä työelemä on tiukempaa ja vaativampaa. Sen huomaavat ainakin asiakaspalvelussa työskentelevät ihmiset. Palvelun pitää olla aina ensiluokkaista ja asiakkaan suuntaan alistuvaa. Asiakas on aina oikeassa ja johtaja kutsutaan paikalle pienemmästäkin syystä pyytelemään anteeksi henkilökunnan käytöstä.

Faktatietoja, Dublin ja Irlanti:
Irlanti sijatisee saarella. Saarivaltion koillisosa, Pohjois-Irlanti, jäi Irlannin itsenäistyessä Ison Britannian haltuun. Kiista Pohjois-Irlannin asemasta aiheutti runsaasti erimielisyyttä ja väkivaltaa, joka on viime vuosina rauhoittunut. UK=Pohjois-Irlanti+Iso Britannia. Iso Britannia = Skotlanti + Wales + Englanti.
Pääuskonto Irlannissa on katolilaisuus. Irlanti kuuluu Euro järjestelmään eli valuutta on euro.

Nähtävyydet Dublinissa
Irlantiin ei yleensä mennä katsomaan nähtävyyksiä. Yleensä tullaan tutustumaan Dublinin nuorekkaaseen ja rentoon ilmapiiriin. Nähtävyyksiäkin Dublinissa toki on. Niistä merkittävimpiä ovat:
  • Pääpostirakennus
  • Trinity College
  • Pyhän Patrikin katetraali
  • Dublinin Linna
Matkaopas kertoi erään tarinan. Amerikkalainen turisti oli saapunut Teksasista saakka ja ihmetteli suurta postin päärakennusta. "Kauanko sen rakentaminen kesti", hän kysyi. Irlantilainen vastasi siihen menneen viisi vuotta. "Teksasissa tuollainen tehdään kahdessa vuodessa", hän kehuskeli. Saavuttiin Trinity Collegen eteen. "Kauanko tuota rakennettiin?", kysyi jenkki taas. Irlantilainen arveli siihen menneen ainakin kaksi vuotta. "Meillä Amerikassa tuollainen valmistuu parissa kuukaudessa", jatkoi hän samalla linjalla. Sitten saavutiin suuren PUBin eteen. "No kauanko tuota on tehty?", jenkki uteli jälleen. "En tiedä", vastasi Irlantilainen, "Se ei ollut siinä vielä eilen".

Liikenne Keskustan liikenne Dublinissa on vilkasta. Ruuhka-aikana pääsee kävellen liikkumaan lähes yhtä nopeasti kuin taksilla. Dublinissa ei ole metroa lainkaan. Vähän pidemmälle keskustasta pääsee kätevimmin junalla. Junaverkko on melko toimiva metron korvike ja junat kulkevat lähes tulkoon ajallaan.

Asuminen Koko 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun asuminen ja asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Tämä näkyy myös hotellihuoneiden hintoina. Keskustan hotellihuoneet ovat monesti pieniä ja kalliita. Vähän syrjemmällä hintataso voi vähän laskea ja huonekoko kasvaa selvästi.
Asuntojen hinnat kääntyivät voimakkaaseen laskuun vuoden 2007 aikana. Irlanti oli niitä Euroopan maita, joissa asuntokupla oli kaikkein suurin. Aika näyttää mihin tämä kehitys johtaa.

2 kommenttia:

  1. Osaisiko joku suositella hyvää ja halpaa hotellia Dublinista? Olen kuullut, että ainakin Iso-Britanniassa hotellit ovat erittäin kalliita ja ensisilmäyksellä Dublinissakin näyttää olevan kova hintataso..

    VastaaPoista
  2. Suosittelisin hotellin sijasta katsomaan B&B majataloja. Esim. Anchor Guesthouse sijaitsee keskustassa ja on todella edullinen. Majatalon kotisivujen kautta varauksen tehdessään saa myös kattavan aamiaisen ilmaiseksi.

    VastaaPoista