Kreikasta ja sen talouskriisistä on Suomessa puhuttu paljon ja monesti aika kielteiseen sävyyn. Talouskriisi on tietysti kielteinen asia jo itsessään, mutta tavallista kreikkalaista on asiasta ihan turha syyttää. Tässä kirjoituksessa on puutu talouskriisiin tämän enempää ja keskityn Kreikkaan matkakohteena.
Kreikka on Espanjan ohella suomalaisten ykköskohde. Espanja lienee vähän edellä matkustajamäärissä lähinnä siksi, että Espanjalle kuuluvat Kanarian saaret ovat suosittu talvilomakohde ja Kreikalla ei ole vastaavaa talvikohdetta.
Kreikka on nimenomaan kesäkohde. Matkailu alkaa varhain keväällä vielä silloin kun Suomessa on täysi talvi. Matkoja tehdään matkayhtiöstä riippuen alkaen maaliskuussa. Viimeiset matkat tehdään yleensä lokakuussa. Talvikaudella matkoja rantalomakohteisiin tehdä, mutta jotkut viettävät talvikauden Kreikassa lentämällä viimeisellä kesälomalennolla Kreikkaan ja palaamalla ensimmäisen lomalennon mukana keväällä takaisin Suomeen.
Tunnettuja lomakohteita on Kreikassa varmaan enemmän kuin missään muualla maailmassa. Siis nimenomaan suomalaisten tuntemia. En tässä artikkelissa mene syvemmälle yksittäisiin kohteisiin, vaan tyydyn vain luettelemaan tunnetuimpia kohteita. Kirjoitan kyseisistä kohteista sitten erilliset artikkelit ja linkitän niihin sitten seuraavassa mainitusta luettolosta: Rodos, Santorini, Kos, Kreeta, Lefkas, Korfu, Samos, Tilos, ...
Tässä luettelin vain suurimmat lomasaaret, pienempia saaria on vaikka kuinka paljon. Suurin äskeisessä luettelossa mainittu saari on Kreeta, jossa on monia erillisiä lomakohteita.
Lomakohteena Kreikka on ainutlaatuinen. Sen lähes jokainen rantalomakohde on myös historia- ja kulttuurimatkaajan paratiisi. Voit kulkea Kreikan saarten upeita hiekkarantoja tietäen, että samoja rantoja ovat kävelleet myös historian merkkihenkilöt: matematiikan, lääketieteen, taiteen, fysiikan ja sotataidon suurnimet. Olet siellä mistä koko länsimainen sivistys ja demokratia on saanut alkunsa.
Kreikka on hieno kohde myös monesta käytännölisestä syystä. Ensinnäkin siellä on sama rahayksikkö kuin meillä eli eurot. (Kreikan ero eurojärjestelmästä on väläyteltä ja kirjoittaja ei ota vastuuta jos sellainen on tapahtunut tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen.). Ei ole rahanvaihtoa, eikä välittäjille meneviä prosentteja matkakassasta. Loput matkalta säästyneet rahat kulkevat takaisin Suomeen, ei tarvitse edes kolikoita viskata laatikon pohjalle.
Toinen käytännön mukavuus Kreikkaan matkustamisessa on se, että Kreikan turistikohteissa kaikki palvelut on jo valmiina. Kolmas hyvä asia (tästä saa tietysti olla myös eri mieltä) on se, että Kreikka on kristitty maa. Ja vieläpä samaa uskontokuntaa kuin meidän virallinen uskontomme Ortodoksisuus. Kun arvopohja on pääasiallisesti sama niin kanssakäyminen on helppoa. Ravintoloista saa kaikkea samaa ruokaa kuin Suomestakin ja paljon enemmän. Suuria kulttuuriyhteentörmäyksiä ei ole tiedossa.
Linkkejä Kreikka aiheesta:
Kreikkaan.net - Asiantuntevasti kirjoitettu laaja kuvaus Kreikasta ja sen lomakohteista. Mainittu sivusto on yhdessä Wikipedian sivuston kanssa ollut tärkein tietolähteeni Kreikka aiheislille artikkeleille.
Päätän tähän lyhyen selostukseni Kreikasta matkakohteena ja siirryn seuraavaksi kirjoittamaan yksittäisistä lomakohteista. Ne ovat pääosin saaria, mutta mahtuu joukkoon myös muutama kohde mantereeltakin ja tietysti pääkaupunki Ateena.
Ihan kiva perspektiivi Kreikkaan, kulttuurishokkia ei todellakaan tarvitse pelätä! Turistilla on erityisen turvallinen olo, ja rettelöinnit rajoittuvat oikeastaan poikkeuksetta sinne mannermaan suurimpiin kaupunkeihin eli Ateenaan, Thessalonikiin ja Patraan. Grexitiäkään - eli Kreikan eroa europerheestä - ei luultavimmin tarvitse pelätä, vaikka sillä onkin peloteltu niin kreikkalaisia kuin sinne halajavia turisteja, se lienee eurooppalaisten poliitikkojen pokeripeliä. Lentäkäämme siis huoletta Kreikan auringosta ja ihmeistä nauttimaan, ruokapuolesta puhumattakaan!
VastaaPoista